Wednesday, November 5, 2008

Hari Peladang, Penternak Dan Nelayan-HPPN 2008

The Sate " Hari Peladnag, Penternak & Nelayan (HPPN) celebration,except 2007, is an annual activity organized by the Ministry of Modernization of Agriculture (MOMA) and related agriculture agencies.

Betapa meriahnya pad ahari tersebut dan sambutan yang diberikan oleh beberapa agency yang terlibat dengan pertanian amat memberangsangkan. Aktiviti ini ala-ala MAHA juga, tapi ini hanyalah diperingkat negeri.

Sebenarnya ini adalah kali pertama saya melihat aktiviti seperti ini setelah melibatkan diri di dalam perniagaan pertanian. Pada awalnya, saya nekad untuk mendapatkan satu booth, tapi akhirnya saya tak jadi.. Bagi saya, perniagaan ini masih terlalu kecil lagi, dan kalau buat promosi besar2an, takut nanti kita ula yang tak dapat memenuhi permintaan org ramai. Tambahan pula, kami sibuk dengan renovation ladang dan juga renovation Office baru.

Tapi untuk tahun depan, saya tidak akan lepaskan peluang.. Tapi, nasib baik ada yang sudi menadah tangan untuk kami.. MARDI memberi sedikit ruang utk kami displayed cendawan kat booth mereka. Alhamdullilah..rezeki masih ada..Selepas function tu pun,kami dah terima banyak panggilan.. Ternyata, peminat cendawan ni sebenarnya banyak yea..

Pada function tersebut, saya tak lepaskan peluang untuk mendapat byk maklumat, tengok2 mcm mana set up booth yg menarik, apa brg yg diperlukan bila nak buat promosi, dan byk lagilah..So, sentiasa penuhkan ilmu di dada dahulu untuk tujuan akan datang.

Sepanjang pesta ini, ada disediakan aktiviti "Technology Talk". Ia berlangsng selama 4 hari.Ceramah teknology ini pula daripada beberapa agency seperti MPOB, DOA, LKM, IADA, LLM, LGM Dan juga MARDI. Teknologi Talk yang diberikan oleh MARDI ialah berkaitan Tanaman Cendawan. Saya difahamkan, peserta banyak menghadiri talk yang diberikan oleh MARDI... Cendawan Boleh!!

Banyak cerita sebenarnya.. kalau tulis byk2, boring pula baca.. So, saya sertakan sedikit gambar utk renungan.
Sekian..
Seminar Peluang Perniagaan di Dalam Industri Ternakan.
Pada 2 Nov 2008, saya dan suami menyertai satu seminar yang dianjurkan oleh pihak AZAM. Bayaran RM50 jea.. Just duduk dan dengar ceramah2 yg diberikan. Ada banyak kertas kerja. Setiap penceramah hanya diberikan masa 20 minit sahaja. Ini adalah kali pertama saya melihat seminar yang ada "Model penunjuk Masa"..
Seminar ini desertai oleh 200 orang. Kalau diikutkan lebih daripada itu.Ini kerana tempat adalah terhad.. Emm..byk yang tertidur juga dengar seminar tersebut.. Kalau nak buat ternakan ni, perlukan byk modal.. Paling2 pun RM50k.
Bagus juga seminar ini diadakan, paling tidak orang Sarawak hnaya tahu nak tanam Sawit je.. Nanti Vanilla, beralih pula ke Vanilla.. Pesanan saya.. kita buat perniagaan yang kita minat dan mampu kita usahakan. Jgn main ikut trend & paksa diri!!

No comments: