Saturday, September 13, 2008

Food Packaging

Anda pasti mudah tertarik dengan pembungkusan makanan yang menarik kan. Kerana kecantikannya yang menyerlah akan menarik anda untuk membelinya.. Tapi sebenarnya disebalik pembungkusan tersebut banyak yang anda tidak ketahui..

Sejak 2 bulan yang lepas, saya dalam usaha untuk mendapatkan pembungkusan yang sesuai untuk produk Cendawan sejuk beku. Walaupun pasarannya belum begitu besar dan dikenali ramai, namun saya tetap nekad untuk menjaga kualiti produk yang dikeluarkan. Oleh itu, saya telah bertemu dangan taukeniu food packaging yang terbesar di Kuching untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada beliau. Tapi malangnya saya dimarahi" Siapa yang ajar u packing guna yang ini!" Terbeliak saya dibuatnya.. Lalu saya menjawab" Saya sendiri yang buat" Tapi saya sedikit pun tidak berasa sakit hati.. Daripada situ saya dapat belajar perkara baru ..

Brapa Kos packaging tu?? Kosnya agak tinggi.. Mungkin banyak yang anda tak ketahui.. Kalau nak buat packaging untuk produk yang nak dipasarkan ke hypermarket.. Kosnya boleh mencecah minimum RM15,000.00. Pas tu,kat sini sekadar nak print sticker kalis air, front + back (BW) at least RM3000.00. Kalau untuk Usahawan Bumiputera , boleh apply untuk dapatkan geran..Tapi malangnya saya tak tahu macam mana nak apply.. Harap2 ada yang sudi membantu.

Dan sehingga kini masalah saya masih belum selesai lagi.. Saya sudah merasa bimbang kerana ada supermarket or coldstorage di Kuching ini yang setuju untuk memasarkan produk kami..
Saya takut nanti mereka tawar hati nak ambil pula kerana kelewatan penghantaran. Yang penting sekali, setiap sesuatu produk tu, kalau boleh mesti ada logo halal. Ini adalah salah satu daripada masalah saya, walaupun produk tersebut sememangnya halal.

Yang terbaru,saya hanya gunakan clear tray..

Dahulu saya guna yang ini, inya tak sesuai utk frozen food packaging. Boleh dipakai..tapi jangka hayat untuk barangan tersebut tidak tahan lama dan warna metalik tersebut akan membawa kesan kepada makanan .

No comments: